DO CONNECT – De basis voor een goede samenwerking

21 juli 2023

Onno weet met zijn nieuwe training de verbinding te maken tussen vechtsporten en samenwerking in projecten.

Onno werkt bij Building for Tomorrow als projectmanager en huisvestingsadviseur aan boeiende huisvestings- en bouwprojecten. Onno is breed geïnteresseerd en verrast ons altijd met zijn kennis op het gebied van de meest uiteenlopende onderwerpen. Waar hij echt passie voor heeft zijn de budosporten. Al sinds zijn tienerjaren staat hij met regelmaat en veel plezier op de mat. Naast dat hij de sport zelf beoefent geeft Onno ook diverse trainingen binnen de budosporten. Zo heeft hij op verschillende scholen sessies gegeven aan studenten, om kennis te maken met de sporten en om ze handvaten te geven om met agressie en conflicten om te gaan in de klas.

“Zo kwam ik een paar jaar geleden op de gedachte: wat goed werkt voor de studenten kan ook goed werken in onze projecten. Daarom heb ik binnen Building for Tomorrow tijdens een themasessie over conflicthantering het verband gelegd tussen communicatie, conflicthantering en samenwerking en verschillende budosporten”, aldus Onno. Hij daagde ons, zijn collega’s, destijds uit om met hem de judomat op te gaan en verschillende oefeningen te doen om aan den lijve te ervaren hoe je op een andere manier weerstand en conflicten kunt benaderen. De sessie was een succes en het werd enorm gewaardeerd door ons team dat het effect van bepaalde interactie zo duidelijk ervaren werd. “Dit inspireerde mij en ik ook kreeg de ruimte binnen Building for Tomorrow om verder te gaan met het ontwikkelen van trainingen specifiek voor n het werkveld”. De trainingen bestaan uit een deel theorie en een deel fysiek aan de gang met vechtsportoefeningen. Deelnemers ervaren direct het effect van verschillende vormen van interactie, communicatie en samenwerking, terwijl Onno hen inzicht geeft over hun natuurlijke reacties.

Wat houdt deze sessie in en wat is het doel van deze sessie?

Budo is een overkoepelende naam voor verschillende vechtsporten, waarbij etiquette een belangrijk onderdeel vormt. De vertaling naar interactie en samenwerking in projecten kan goed gemaakt worden. Do staat voor de weg, de route die iemand aflegt. Volgens de theorie ontstaan er nieuwe wegen door een constant lerende en vernieuwende instelling. “Ik probeer aan de hand van bepaalde oefeningen en technieken uit vechtsporten manieren van interactie en samenwerken in projecten te visualiseren en te voelen”, vertelt Onno. Deze sessie heeft als doel om de deelnemers bewust te maken van hun natuurlijke reacties en te leren bewustere keuzes te maken in hoe te reageren. Dit kan leiden tot meer begrip, effectievere communicatie en een betere samenwerking in projecten. “Een beter proces leidt tot een beter project. Door samenwerking te stimuleren en verbeteren om onderlinge strijd te voorkomen, kan de focus meer worden gelegd op het resultaat van het project”.

Recent heeft Onno, samen met collega Maud Scholte voor het ontwerp- en projectteam van de zorgcampus, een nieuwbouwproject van de Hogeschool van Amsterdam, een workshop ingevuld tijdens een kennismakingsmiddag. Tijdens die workshop voeren deelnemers opdrachten uit in tweetallen en worden praktijkvoorbeelden gekoppeld aan ervaringen vanuit het project. Door de fysieke aspecten van de training kunnen deelnemers de weerstand voelen en leren hiermee om te gaan. De deelnemers waren erg enthousiast over de workshop. Het was een leuke en energieke manier om met elkaar op een andere manier een langdurige samenwerking te starten en het gaf direct mooie handvaten om elkaar op een positieve en constructieve manier te benaderen.

Wil je meer weten over deze workshops en trainingen of over onze andere workshops die we kunnen organiseren voor jouw team?

Neem dan contact op met Onno Kan 06 30608015 of Florian Boxma 0653530130 stuur een mail naar traningen@buildingfortomorrow.nl

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn