Feestelijke overdracht cultuurcomplex Amare

14 september 2021

Op 2 september vond de feestelijke overdracht plaats van het nieuwe cultuurhuis Amare in Den Haag. De gemeente droeg het huis voor podiumkunsten over aan de gebruikers: Nederlands Dans Theater (NDT), het Residentie Orkest Den Haag, het Koninklijk Conservatorium en Stichting Amare. Het onderwijs- en cultuurcomplex Amare aan het Spuiplein in Den Haag is na vier jaar bouwen gereed. In november 2021 opent Amare officieel haar deuren voor het publiek en is een bezoek voor een dans-, theater- of concertvoorstelling, een les, een congres of voor zomaar een kop koffie of een spontane ontmoeting mogelijk.

Amare bevindt zich in het bruisende centrum van Den Haag en vormt het sluitstuk van de Haagse Loper in het Spuikwartier. Met een oppervlak van circa 65.000m2 inclusief de 2-laagse (bestaande) kelder is Amare een groots cultuurpaleis met een viertal zalen en ongeveer 1.100 ruimten bedoeld als repetitie-, onderwijs-, bijeenkomst-, kantoor- en winkelfunctie. 

Duurzaamheid vormt eveneens een belangrijk onderdeel van dit cultuurproject. Het gebouw wordt bekroond met een BREEAM-NL Excellent certificaat. Voorbeelden van duurzame maatregelen in Amare zijn: een grote hoeveelheid PV-panelen (ca. 4.000 m2) voor energieopwekking, koudeopslag in de bodem, LED verlichting, het gebruik van hemelwater voor de spoeling van toiletten en infiltratie van overtollig hemelwater in de bodem.

Het gebouw is ontworpen door de architectenbureaus JCAU en NOAHH, bouwcombinatie Cadanz (Boele & Van Eesteren en Visser & Smit Bouw) heeft de complexe uitvoering op zich genomen.

Onze collega Roman Griffijn heeft namens de gemeente Den Haag, met veel plezier, als projectmanager gewerkt aan het verhuurtraject voor de in Amare gelegen commerciële ruimten en het ontwerpproces van het expeditiehof/stadsbalkon. Naast deze twee deelprojecten werkt hij in de twee projectteams van de gemeente Den Haag aan de projecten ‘Amare’ en ‘Spuikwartier’.

Wij feliciteren de gemeente Den Haag met deze nieuwe blikvanger en culturele aanwinst van de stad en wensen de gebruikers veel plezier, inspiratie en succes in hun nieuwe cultuurcomplex!

Kijk voor meer informatie op www.amare.nl

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn