“Het liefst heb ik elke dag maatschappelijke impact”

8 oktober 2019

Na zijn opleiding Management in de Built Environment (TU Delft) te hebben afgerond, startte Bas Mastboom als adviseur en projectmanager bij Building for Tomorrow. Bas wil graag in een omgeving werken waar hij zichzelf kan zijn en waar er aandacht is voor maatschappelijke uitdagingen. Dat heeft hij gevonden. Naast dat duurzaamheid prioriteit is voor Building for Tomorrow, streeft het bureau ook naar een sociale benadering in haar bedrijfsvoering en projecten.

“Alle projecten waar ik aan werk benader ik met een sociale inslag. Onze projecten hebben dat al van zichzelf, omdat we ‘leren, beleven en werken’ als kernthema’s hebben.” vertelt Bas. “Zo werk ik nu aan de realisatie van het Conradhuis, de nieuwbouw van de technische faculteit van de Hogeschool van Amsterdam. Ook ben ik bezig met het ontwikkelen van een duurzaamheidsagenda voor zorgorganisatie Ons Tweede Thuis.”

De persoonlijke drijfveer voor duurzaamheid en social impact draagt Bas graag uit: “Daarmee kunnen we onze opdrachtgevers inspireren om nét wat meer te doen op het gebied van duurzaamheid en social impact,” zegt hij. “Ik wil elke dag het gevoel hebben dat ik in mijn werk iets goeds doe voor de maatschappij. Bij Building for Tomorrow krijg ik hier de ruimte voor.”

Niet alleen binnen zijn projecten werkt Bas aan verduurzaming, ook intern is die ruimte aanwezig. “Ik heb onlangs onze bedrijfsvoering onder de loep genomen om te kijken hoe we stappen kunnen zetten naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering. Zo heb ik zowel in mijn projecten als binnen Building for Tomorrow impact.” Enkele van de aanbevelingen van Bas zijn direct al doorgevoerd. “Ik wil graag andere organisaties uitdagen om ook de stap te zetten richting een CO2-neutrale bedrijfsvoering.”

“Het ophalen van nieuwe ideeën is essentieel om te kunnen blijven ontwikkelen en inspireren.”, zegt Bas. Daarom kreeg hij de ruimte om een interactieve sessie te organiseren met studenten van de TU Delft. Het thema: changemaking through social entrepreneurship, met als centrale vraag ‘hoe word je de Tony’s Chocolonely van de bouw?’. De studenten van de TU kwamen naar Amsterdam. “Wij vertelden over onze organisatie en filosofie en lieten Noëmi Gerber, Education Advisor bij War Child, haar verhaal delen over hoe War Child social impact creëert. Zij vertelde ook hoe je ervoor zorgt dat de impact niet uiteindelijk negatieve gevolgen heeft. Op die manier gaf Noëmie, die uit een totaal andere branche komt, nieuwe inzichten.” Daarna gingen de studenten vol inspiratie aan de slag met het vraagstuk hoe Building for Tomorrow socialer kan opereren.

Er kwamen veel interessante ideeën naar voren, maar voor Bas was één inzicht vooral van belang: “Na de interactieve sessie met de studenten zijn wij onze potentiële projecten anders gaan beoordelen.” Eerst deden ze dit aan de hand van drie vragen: ‘kunnen we hier wat van leren?’, ‘vinden we het leuk?’ en ‘verdienen we eraan?’. Als ze twee van de drie vragen met ‘ja’ beantwoordden, namen ze het project aan. Nu hebben ze daar nog een vierde vraag aan toegevoegd: ‘hebben we met dit project maatschappelijke impact?’. “Dat is voor mij toch wel de belangrijkste vraag!”

Wil jij ook het verschil maken en met enthousiaste collega’s bouwen aan morgen? Bekijk dan onze vacatures: www.buildingfortomorrow.nl/vacatures/!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn