Nieuwbouw Cultuurhuis Amare, Den Haag

De gemeente Den Haag heeft het nieuwe cultuurhuis Amare gerealiseerd voor de gebruikers het Nederlands Dans Theater (NDT), het Residentie Orkest Den Haag, het Koninklijk Conservatorium en Stichting Amare. Het onderwijs- en cultuurcomplex Amare bevindt zich aan het Spuiplein in het bruisende centrum van Den Haag en vormt het sluitstuk van de Haagse Loper in het Spuikwartier. Met een oppervlak van circa 65.000m2 inclusief de 2-laagse (bestaande) kelder is Amare een groots cultuurpaleis met een viertal zalen en ongeveer 1.100 ruimten bedoeld als repetitie-, onderwijs-, bijeenkomst-, kantoor- en winkelfunctie.

Duurzaamheid vormt eveneens een belangrijk onderdeel van dit cultuurproject. Het gebouw wordt bekroond met een BREEAM-NL Excellent certificaat. Voorbeelden van duurzame maatregelen in Amare zijn: een grote hoeveelheid PV-panelen (ca. 4.000 m2) voor energieopwekking, koudeopslag in de bodem, LED verlichting, het gebruik van hemelwater voor de spoeling van toiletten en infiltratie van overtollig hemelwater in de bodem.

Het gebouw is ontworpen door de architectenbureaus JCAU en NOAHH, bouwcombinatie Cadanz (Boele & Van Eesteren en Visser & Smit Bouw) heeft de complexe uitvoering op zich genomen.

  • Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
  • Verleende diensten: Projectmanagement binnen de twee projectteams van de gemeente Den Haag (projecten Amare en Spuikwartier) en deelprojecten (verhuurtraject voor de in Amare gelegen commerciële ruimten en ontwerpproces van het expeditiehof/stadsbalkon).
  • Bruto Vloeroppervlakte: Ca .65.000  m2
  • Periode: 2020– 2023
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn