Revitalisering Stadhuis Utrecht

Het monumentale stadhuis van Utrecht is verbouwd.

In goede samenwerking met gemeente Utrecht en het bouwteam hebben wij ons ingespannen om het Stadhuis weer het visitekaartje van de stad te maken.

Door de eeuwen heen heeft het Stadhuis al vaker in de steigers gestaan. Zo werd het van 1826 tot 1830 verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect Johannes van Embden en werd vanaf 1844 in twee jaar tijd het achterste gedeelte in dezelfde stijl bijgebouwd. De laatste grote restauratie vond in 2000 plaats, dit keer in deconstructivistische stijl van architect Enric Miralles. De revitalisatie van het afgelopen jaar is uitgevoerd naar ontwerp van Van Hoogevest Architecten, met respect voor het ontwerp van Miralles.

Een belangrijke verandering in de opzet van het Stadhuis is de ingang: het gebouw kan vanaf heden vanaf de Stadhuisbrug én de Oudegrachtzijde worden betreed. Ook zijn de hal en trouwzaal multifunctioneel ingericht, om ontmoeting en samenzijn te stimuleren. Als kers op de taart werden ook historische details zoals glad in lood vensters, sierstukwerk, en schilderwerk in originele vorm hersteld.

Een ander belangrijk punt tijdens de revitalisatie was de verduurzaming van het gebouw. Er werd gestreefd naar optimale energiebesparing, door onder andere het dak te isoleren, alle kieren in de gevel te dichten en de klimaatinstallatie aan te passen. Ook werd er aan het interieur flink gesleuteld: het gebouw werd voorzien van duurzame LED verlichting, een beter binnenklimaat en het tochtprobleem werd opgelost.

Het project heeft ons wederom doen inzien dat met plezier samenwerken en met liefde voor het vak veel kan worden bereikt. Dankzij de hechte samenwerking en het onderlinge vertrouwen hebben we met elkaar het onmogelijke mogelijk gemaakt.

Het ontwerp van deze grootschalige verbouwing en verduurzaming in de binnenstad van Utrecht is gemaakt door Van Hoogevest Architecten.

  • Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
  • Verleende diensten: Commissionerteam en strategisch advies
  • Bruto Vloeroppervlakte: Ca .8.000  m2
  • Periode: voorjaar 2017– voorjaar 2019
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn