Start bouw Cruquius Paviljoen groots gevierd

13 november 2023

Na een lange periode van voorbereiding zijn wij blij dat in december 2023 de bouw start van het Cruquiuspaviljoen naast Gemaal De Cruquius. Om dat heugelijke moment te vieren hieven op vrijdag 10 november een kleine 100 gasten in het Cruquius Museum het glas in een feestelijke ceremonie. Wethouder Marja Ruigrok en de historische figuur Nicolaus Cruquius ondertekenden als eerste getuigen van dit historische moment een document, waarna alle aanwezigen het ‘getuigenschrift’ ook ondertekenden. Behalve de medewerkers en vrijwilligers van het museum waren donateurs, partners en betrokkenen aanwezig die de realisatie van het paviljoen mede mogelijk maken.

Het Haarlemmermeermuseum De Cruquius is een plek die helpt herinneren aan de strijd tegen het water en sinds 1934 een vaste waarde binnen het Nederlandse culturele erfgoed. Het gemaal De Cruquius, dat dateert uit 1849 en bekendstaat als ’s werelds grootste stoommachine, is een levendig eerbetoon aan de waterstaatkundige geschiedenis van Nederland. Als een van de top 100 rijksmonumenten van Nederland, speelt het een cruciale rol in het vertellen van het verhaal van de drooglegging van de Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852.

De bouw van het Cruquiuspaviljoen biedt de mogelijkheid om het Historisch Museum Haarlemmermeer, Gemaal De Cruquius en Theehuis Cruquius op één locatie te combineren tot een museum met bovenregionale uitstraling. Straks kan het museum niet alleen de geschiedenis van de strijd tegen het water en de ontstaansgeschiedenis van gemeente Haarlemmermeer laten zien, maar kan ook de toekomst van waterbeheersing beter belicht worden. Hierdoor zal de aantrekkingskracht van het museum verder groeien.

De omgevingsvergunning voor het nieuwe museumpaviljoen werd in augustus 2022 verleend. In het voorjaar van 2023 hebben we, na een aanbesteding, aannemer KernBouw uit Cruquius geselecteerd om de bouw uit te voeren. De sloop- en bouwwerkzaamheden starten in december 2023. We zien er naar uit!

Foto’s van Martine Goulmy

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn